Καλοκαιρινοί Προορισμοί |Χειμερινοί Προορισμοί | 10 Best | Contents
Πρόσβαση-Μετακίνηση
Αξιοθέατα-Εκδρομές
Διαμονή
Διασκέδαση- Σπόρ
Παραλίες
Χρήσιμα Τηλέφωνα

Καλοκαιρινοί
Προορισμοί:

Σκόπελος
Νάξος
Κάρπαθος
Ικαρία
Κύθηρα
Αίγινα
Πόρος
Ύδρα
Σπέτσες


Καλοκαιρινοί Προορισμοί

Κύθηρα

Βest Αξιοθέατα - Εκδρομές - Best Πολιτιστικές Εκδηλώσεις

 

Βest Αξιοθέατα

Γνωστά κατά τους νεώτερους χρόνους και ως Τσιρίγο, τα Κύθηρα είναι στο νοτιότερο σημείο από όλα τα Επτάνησα. Οι πολυάριθμες φυσικές ομορφιές τους, οι μικρές παραλίες, τα μνημεία της ανθρώπινης παρουσίας, αλλά και η νοοτροπία των κατοίκων γαληνεύουν και ανανεώνουν τον επισκέπτη.

Στη Χώρα, την πρωτεύουσα των Κυθήρων και διοικητικό κέντρο του νησιού, υπάρχουν πολλά αρχοντικά και κατοικίες παλιών ευγενών. Τα σπίτια είναι χτισμένα το ένα κοντά στο άλλο, ενώ οι δρόμοι ανάμεσά τους είναι στενοί με καμάρες, ακολουθώντας τη λιτή νησιωτική αρχιτεκτονική, με έντονο το ενετικό στοιχείο. Τα χρώματα που κυριαρχούν είναι το άσπρο των τοίχων, το γαλάζιο των ξύλινων παραθύρων και το χαρακτηριστικό κίτρινο που πλαισιώνει τις πόρτες και τα παράθυρα.

 

Στη Χώρα βρίσκεται το Ενετικό Κάστρο, το οποίο χτίστηκε το 1503 και ήταν η έδρα του ενετού διοικητή του νησιού. Στο μέγαρό του στεγάζεται το Ιστορικό Αρχείο των Κυθήρων, με πλούσιο υλικό από την περίοδο της ενετοκρατίας. Ανάμεσα στα ερείπια των κτιρίων, διακρίνεται η μεγάλη στέρνα, η πυριτιδαποθήκη και οι ναοί της Παναγίας της Καστρινής ή Μυρτιδιώτισσας, της Παναγίας της Ορφανής, του Παντοκράτορα και του Αγ. Ιωάννη.

Σε μικρή απόσταση από τη Χώρα βρίσκεται το Καψάλι, το επίνειο λιμάνι της, το οποίο χωρίζεται σε δύο κολπίσκους από μια μικρή χερσόνησο με το εκκλησάκι του Αγ. Γεωργίου πάνω. Πίσω από τον οικισμό, βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγ. Ιωάννη στον Γκρεμό ή Εγκρεμνό. Ο ναός είναι χτισμένος μέσα σε μια μικρή σπηλιά, η οποία στάζει συνέχεια νερό από την οροφή και θεωρείται ότι είναι αγίασμα. Παρά το μικρό του μέγεθος, το Καψάλι είναι το πιο ανεπτυγμένο τουριστικά μέρος του νησιού με παραλία, πολλές ταβέρνες, μεζεδοπωλεία και μπαράκια πάνω στη θάλασσα.

Η Αγ. Πελαγία, ένα παραθαλάσσιο χωριό με μεγάλη τουριστική ανάπτυξη και σημαντικό λιμάνι των Κυθήρων. Εδώ, ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει το επιβλητικό θέαμα της απόληξης του φαραγγιού της Κακιάς Λαγκάδας. Πιο ανατολικά βρίσκεται το Διακόφτι, τουριστικό θέρετρο του νησιού, όπου έχει δημιουργηθεί το καινούριο λιμάνι του νησιού που προσφέρει ασφάλεια ανεξαρτήτως καιρού.

Το Παλιόκαστρο, η πρωτεύουσα των Κυθήρων κατά την αρχαιότητα, υψώνεται στην Παλαιόπολη. Εδώ βρισκόταν το αρχαιότατο ιερό της θεάς Αφροδίτης, σύμφωνα με τις περιγραφές του Παυσανία. Από τον οικισμό σώζονται μόνο ορισμένα τμήματα της οχύρωσης, ενώ στην Παλαιόπολη προσδιορίζεται η θέση της ομηρικής πόλης Σκανδείας, η οποία πιστεύεται ότι έχει βυθιστεί στη θάλασσα μετά από σεισμούς.

Ο Φάρος του Μουδαρίου, ο οποίος χτίστηκε κατά την Αγγλοκρατία, είναι το βορειότερο μέρος του νησιού απέναντι από την Ελαφόνησο και την Πελοπόννησο. Στα ΝΔ του νησιού βρίσκεται το βουνό της Αγ. Ελέσας, στην κορυφή του οποίου υπάρχει ναός αφιερωμένος στην Αγία και ένα μικρό συγκρότημα από κελιά που χρησιμοποιούνταν για το Δεκαπεντισμό. Η τοποθεσία προσφέρει υπέροχη θέα κατά το ηλιοβασίλεμα.

Τέλος, στο νησάκι Χύτρα (ή Αυγό), σύμφωνα με το μύθο, γεννήθηκε η Αφροδίτη. Εδώ υπάρχει σπήλαιο με σταλακτίτες και, αν είστε τυχεροί, θα σας κάνουν παρέα μερικές από τις... φώκιες που πηγαινοέρχονται κατά καιρούς.

Εκδρομές - Περιήγηση νησιού

Ποταμός – Κακιά Λαγκάδα – Καραβάς

Ο Ποταμός, το μεγαλύτερο χωριό του νησιού, ονομάστηκε «Της Κυράς το Μάτι», όταν χτίστηκε εκεί ο ναός της Ιλαριώτισσας για να στεγάσει την εικόνα της Παναγίας με το έντονο βλέμμα, που λέγεται ότι ήρθε από τα Ιεροσόλυμα. Στην πλακόστρωτη πλατεία του με τα πεύκα, κάθε Κυριακή γίνεται μεγάλο υπαίθριο παζάρι, που αποτελεί πόλο έλξης για τους ντόπιους και αξιοθέατο για τους επισκέπτες. Γύρω από την πλατεία υπάρχουν καφενεία, εστιατόρια και φούρνοι που πωλούν τα φημισμένα κυθηραϊκά λαδοπαξίμαδα.

Μετά τον Ποταμό, ακολουθώντας τον κεντρικό δρόμο που οδηγεί στα ανατολικά του νησιού, βρίσκεται η Αγ. Πελαγία, όπου καταλήγει το γραφικό φαράγγι της Κακιάς Λαγκάδας. Το φαράγγι, ξεκινάει από το χωριό Τριφυλλιάνικα (δίπλα από την κατεστραμμένη Βυζαντινή Καστροπολιτεία της Παλαιοχώρας) και συναντιέται με ένα άλλο φαράγγι, σχηματίζοντας ένα Υ, πριν καταλήξει στη θάλασσα. Οι κατακόρυφοι βράχοι των φαραγγιών δημιουργούν μια πύλη και μια μικρή λίμνη, από όπου η τοποθεσία πήρε και το όνομά της (Λίμνη).

Συνεχίζοντας προς τα βόρεια, βρίσκεται ένα από τα πιο όμορφα χωριά των Κυθήρων, ο Καραβάς, όπου καταφύεται ολόγυρα ένα υπέροχο δάσος. Εδώ, βρίσκεται η πηγή του Αμίρ Αλή, μια πανέμορφη τοποθεσία κάτω από σκιερά πλατάνια και ρεματιές.
Στη διαδρομή του ποταμιού, υπάρχει η αστείρευτη σιδηρούχα πηγή «Πορτοκαλιά», ενώ τα παλιά μονοπάτια οδηγούν σε μικρούς οικισμούς, «σκαρφαλωμένους» στις πλαγιές και ξεχασμένους από το χρόνο.

Μυλοπόταμος – Μυρτίδια – Δρυμώνας

Η περιοχή ανάμεσα στον Ποταμό και τον Μυλοπόταμο είναι γεμάτη μικρά, διάσπαρτα γραφικά χωριουδάκια, όπως τα Λογοθετιάνικα, τις Πιτσινάδες, τα Αρωνιάδικα και άλλα πολλά. Ιδιαίτερα στα Αλοϊζιάνικα, ο χρόνος φαίνεται να έχει σταματήσει και το χωριό σαν να ζει σε μια άλλη εποχή. Στο Μυλοπόταμο, βρίσκονται τα ερείπια του Ενετικού Κάστρου, την είσοδο του οποίου στολίζει ανάγλυφο λιοντάρι, ο λέων του Αγ. Μάρκου, σύμβολο της Ενετικής Κυριαρχίας.

Στο Μυλοπόταμο, το μάτι του ταξιδιώτη «ξεκουράζεται» στη Νεράιδα, μια κατάφυτη περιοχή με υπεραιωνόβια δέντρα, τροπικό πράσινο και πανέμορφα γεφύρια. Εδώυπάρχει ένας καταρράκτης - το σκιερό ρέμα της Φόνισσας - που σχηματίζει λίμνη, στην οποία μπορεί κάποιος να βουτήξει, δοκιμάζοντας τα κρύα νερά της.

Αφήνοντας το Μυλοπόταμο και με κατεύθυνση προς τα ΝΑ, βρίσκονται τα Μυρτίδια. Εδώ, διασχίζοντας την Τρύπια Πέτρα (μικρό πέρασμα μέσα στο βράχο από την εποχή της Αγγλοκρατίας), υπάρχει η Μονή Μυρτιδίων, όπου βρέθηκε η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, η οποία αποτελεί το πιο ιερό προσκύνημα του νησιού.

Λίγο νοτιότερα, απλώνεται το χωριό Δρυμώνας, το οποίο λέγεται ότι πήρε την ονομασία του από την ύπαρξη δάσους στην αρχαιότητα. Εδώ, υπάρχει η εκκλησία της Αγ. Μαρίνας με το ιδιαίτερο πώρινο καμπαναριό της.

Παλαιοχώρα – Διακόφτι – Μητάτα – Αβλέμονας

Στο κεντρικό μέρος του νησιού «αναπαύεται» μια ερημική μεσαιωνική πολιτεία, ο Αγ. Δημήτριος, η βυζαντινήπρωτεύουσα του νησιού που οι ντόπιοι ονομάζουν Παλιοχώρα. Είναι χτισμένη σε βραχώδη λόφο, ύψους 216 μ., ενώ ολόγυρα βρίσκεται μία χαράδρα, η Κακή Λαγκάδα. Στον οικισμό της Παλιοχώρας βρίσκονται τα ερείπια τουλάχιστον 80 κατοικιών και 21 εκκλησιών.

Τα Μητάτα είναι ένα παλιό αρχοντικό χωριό στην «καρδιά» του νησιού που προσφέρει μοναδική θέα, ειδικά από την πλατεία της Αγ. Τριάδας. Αποχαιρετώντας τα Μητάτα και με κατεύθυνση προς τον παραλιακό Αβλέμονα, υπάρχει η Παλαιόπολη, όπου βρισκόταν η ομηρική πόλη Σκανδεία.

Ο Αβλέμονας είναι ένας γραφικός οικισμός ψαράδων με φυσικό λιμανάκι, στην είσοδο του οποίου βρίσκεται το Καστέλι, μικρό ενετικό φρούριο του 1565, με το χαρακτηριστικό λέοντα του Αγ. Μάρκου να ξεχωρίζει. Σε αυτό το μικρό φρούριο σώζονται λίγα κανόνια και τα δωμάτια της φρουράς του. Βορειότερα, στο βάθος του μικρού κολπίσκου, δεσπόζει το αρχοντικό Καβαλίνι με το ηλιακό ρολόι πάνω από την κεντρική είσοδό του.

Πολιτιστικά

Οι γιορτές και τα πανηγύρια των Κυθήρων διατηρούν το παραδοσιακό χρώμα του νησιού. Πλήθος γιορταστικών εκδηλώσεων γίνονται κάθε χρόνο στο νησί.
Το Ελεύθερο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο του Δήμου πρωτοστατεί σε αυτές τις εκδηλώσεις, διοργανώνοντας συνέδρια, ομιλίες, θεατρικές παραστάσεις και διάφορες εκθέσεις. Ιδιαίτερα αξιόλογοι είναι και οι χώροι που φιλοξενούν αυτά τα πολιτιστικά γεγονότα, όπως το ανοιχτό θέατρο Ποταμού, η Κάτω Χώρα Μυλοπόταμου, το προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου της Χώρας και άλλοι.

Χώρα: Τον Αύγουστο οργανώνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις με συναυλίες, εκθέσεις ζωγραφικής κ.α.
Αβλέμονας: στις 27 Ιουλίου γίνεται το πανηγύρι του Αγ. Παντελεήμονα στον αρχαιολογικό χώρο της Σκάνδειας. Επίσης, πανηγύρι γίνεται στην περιοχή στις 17 Ιουλίου (της Αγ. Μαρίνας).

Μυρτίδι: την Κυριακή της Ορθοδοξίας αρχίζει η «γύρα» της εικόνας της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας. Από το μοναστήρι η εικόνα φτάνει στη Χώρα όπου παραμένει ως τη Δευτέρα του Πάσχα και, μετά από περιφορά 25 ημερών στα χωριά του νησιού, επιστρέφει στο μοναστήρι. Όπου φτάνει η εικόνα γίνεται πανηγύρι.

Ποταμός: κάθε Κυριακή γίνεται υπαίθριο παζάρι στην κεντρική πλατεία.

Μητάτα: τον Αύγουστο ο τοπικός Πολιτιστικός Σύλλογος οργανώνει πανηγύρι και γιορτή κρασιού.

Επίσης, πανηγύρια γίνονται στο Διακόφτι (στο Μοναστήρι της Αγ. Μονής, 6 Αυγούστου), στους Καρβουνάδες (του Αγ. Γεωργίου), στο Λιβάδι (της Αγ. Ελέσας, την 1η Αυγούστου), στον Μυλοπόταμο (του Αγ. Χαραλάμπους), κ.α.

All rights Reserved by Best of GREECE